Opening Beesels Voedselbos


Avondzon streek over het glooiende veld met de kleine aanplant, tussen het gras verscholen. Een beginnend voedselbos met een eerste mijlpaal. Er wordt een informatiebord onthult. En daarmee wordt het voedselbos officieel geopend.

Opening van het Beeselse voedselbos door Marcel Roelofs en Food Forest Factory.

Met zo’n 35 vrijwilligers en geïnteresseerden luisteren we naar uitleg over het prille begin dat door Twan van Hage een eerste aanzet kreeg. Door een ambitieus subsidiebeleid door de provincie Limburg en een bevlogen inzet van onze gemeente Beesel kregen we de middelen om dit te realiseren.

Over de tijd ontstond een kleine groep mensen die het bos een warm hart toedragen. Samen hebben we geplant en nu, in het droge seizoen, geven we water waar nodig.

Uitleg over het hoge gras in het Beeselse voedselbos.

Na het korte officiële stuk door Chantal Beerens en Marcel Roelofs namen Erik en Merlijn van Food Forest Factory ons mee. We lopen over het slingerende pad naar het laagste punt op het terrein. Van hieruit begint de cirkelvormige aanplant. De houten paaltjes hebben kleuren die de uiteindelijke hoogte van de planten aangeven. Blauw is laag, je kunt er nog overheen kijken. Via groen, geel en rood kom je uiteindelijk bij zwart, die de hoogste bomen van het terrein worden. Visueel wordt geschetst hoe het bos er over 30 jaar uitziet.

Het hoogste punt in het Beeselse voedselbos.

Op de vraag waarom we niks aan het hoge gras doen legt Erik uit dat dit gras de jonge aanplant juist helpt. Het is een eerste wind en schaduw bescherming die in de ochtend dauw verzamelt. Na verloop van tijd sterft deze gras en kruidlaag af en levert weer de voedingsstoffen aan de grond. Zuring bijvoorbeeld, haalt diep gelegen voedsel naar boven.

We lopen door naar het hoogste punt op het langwerpige terrein. Ook hier is weer een cirkelvormig ontmoetingspunt gemaakt. Je kijkt nu naar het oosten uit op een glooiend veld. Dit is het droogste punt van het voedselbos. Daar is met de keuze van planten ook goed rekening gehouden. Het bos wordt in etappes aangeplant, nu vind je er vooral pioniers. Pionier planten kunnen een stootje verdragen en ze gaan uiteindelijk wijken voor productieplanten, zoals appels.

Vlierbloesemlimonade en rode bessen vlaai.

Na deze verhelderende wandeltocht lopen we terug naar het beginpunt waar koffie, thee en limonade op ons wacht. Een van de vrijwilligers heeft een plaatvlaai gebakken met vruchten die uiteindelijk ook in ons bos te oogsten zijn: Rode bes en kruisbes.

Terwijl de mensen langzaam weer naar huis gaan, laat tegen een veel belovend wolkenveld zich een regenboog zien. Een feestelijke afsluiting van deze mooie zomeravond.

Regenboog in het Beesels voedselbos.